fotled smärta – en livsstil Invader

Fotled smärta kan vara en olägenhet för alla som gillar en aktiv livsstil. Gemensamma strukturer i fotleden som kan skadas och orsaka smärta är senor, brosk och blodkärl. Det finns flera orsaker till fotled smärta. Några av de vanligaste orsakerna till fotled smärta är fotled vrickning, artrit, seninflammation, psoudogout och infektion.

En fotled vrickning är en skada på ligamenten i fotleden vilket får dem att helt eller delvis riva som en följd av plötslig sträckning. Ankelstukning kan förekomma på någon eller båda av de inre och yttre partierna av fotlederna. Preexisting muskelsvaghet i fotleden området är normalt varför ankelstukning uppstår. Ankeln smärta i samband med en fotled vrickning är initialt allvarliga och kan vara associerad med en “popping” sensation. Svullnad över området av skada förekommer ofta som de skadade blodkärlen läcka vätska in i den lokala vävnaden.

Artrit är en annan orsak till fotled smärta. Artrit orsakar inflammation i leden som kan innebära ankeln området. Denna typ av fotled smärta är oftast inte orsakas av trauma skador och utvecklas gradvis. Vanligtvis smärta, svullnad, stelhet, rodnad och värme är förknippade med denna typ av fotled smärta.

Tendonitis av fotleden kan vara en annan orsak till fotled smärta. Tendinit är en inflammation i senan. Tendinit av fotleden kan innebära hälsenan, den bakre tibial senan eller peroneal senan. Denna typ av fotled smärta ovanligt resulterar från ett trauma.

Psoudogout är en annan sjukdom som kan orsaka fotled smärta. Psoudogout är en ledsjukdom som kan innefatta återkommande attacker av artrit. Denna sjukdom orsakas av insamling av kristaller kalciumpyrofosfat i leder. När denna sjukdom attacker, ledsvullnad och smärta kan vara närvarande.

Infektioner i fotleden är sällsynta, men är också en orsak till fotled smärta. De förekommer främst på grund av bakterier som förs in i fotleden via sticksår ??eller trauma.

Om du lider av fotled smärta, är det viktigt att se din läkare för att få en korrekt diagnos och behandlingsplan. Ankel smärta kan orsakas av många olika trauman, sjukdomar eller infektioner. Att få rätt behandling plan för din fotled smärta är viktigt så att din vrist kan läka ordentligt.