herpes simplex virus – gärningsmannen bakom munsår

Lider du av munsår eller herpes simplex virus? Om så är fallet, är du verkligen inte ensam. Uppskattningsvis 100 miljoner amerikaner har förvärvat herpes simplex virus (HSV-1) som orsakar munsår. Dessa munsår kan vara en verklig smärta minst sagt. Ett munsår är en liten rödaktig eller lila blister som är slutresultatet av herpesviruset blossar upp i kroppen. Det finns två typer av herpes simplex virus: HSV-1 och HSV-2. Låt oss ta en titt på skillnaderna mellan de två och hur de kan påverka dig.

HSV-2

Herpes simplex virus 2 är den stam av viruset som orsakar genital herpes. Cirka 22% av amerikanska vuxna har HSV-2. Vad som är ännu mer skrämmande är det faktum att två tredjedelar av dem inte ens inser det och kan fortsätta att ytterligare sprida viruset. Det sprids genom dem som har ett aktivt utbrott som har oskyddat sex med dem som inte har det. Med det sagt men även ha skyddat sex ger ingen garanti för att viruset inte kommer att passeras.

HSV-1

Herpes simplex virus 1 är den form av herpes som orsakar munsår. Eftersom herpes simplex-virus är mycket smittsamt, bör du alltid undvika hud-till-hudkontakt med ett öppet munsår för att undvika att få viruset.

Dessutom är alla typer av herpesvirus farligt för nyfödda. Det kan lätt spridas till barnet under de första veckorna i livet, om han eller hon har kysst av någon med en aktiv kyla öm (munherpes).

Tidiga åtgärder för att behandla ett munsår under den inledande stickningar eller brännande skede kan hjälpa till att stoppa blåsan från att bilda, eller hjälpa munsår läker snabbare när den har bildats. De kommer i allmänhet att klara upp utan behandling i sju till tio dagar. De flesta behöver inte behandling, eftersom de går iväg på egen hand, men vissa OTC-läkemedel kan ge viss lättnad. Det viktigaste med dessa läkemedel är att påbörja behandling innan blister visas. Om du väntar tills efter det har redan bildats eller brytas upp, kommer det att vara för sent.

Tänk på att munsår är extremt smittsam tills de har helt läkt och huden har återgått till det normala. Men även då finns det fortfarande en möjlighet för spridning av viruset under en tid även efter att huden har läkt. Om du av någon anledning inte ser fullständig läkning inom 2 veckor, eller det blir värre, tala med din läkare om det bästa sättet att behandla munsår.

Alla rättigheter reserverade världen. Nytryck rättigheter: du kanske ut denna artikel så länge du lämnar alla länkarna aktiva och inte redigera artikeln på något sätt.