hur man kan bli av med magen och tarm

Många människor lider av obehagliga symtom från magen, som: Förstoppning, diarré, uppblåsthet, kramper, uppblåst mage, sura rapningar och smärta relaterad till sådana funktionella problem. Denna typ av symtomen oftast härstammar från ett kolon göras dysfunktionella av dåliga livsstilsvanor. Här är några enkla livsstil råd som kan hjälpa dig bli av med dessa symptom.

– Ät mat med hög planta fiberinnehåll. Fibrer av maten stimulera rörelsen av tarmarna, och särskilt i tjocktarmen, och hjälpa dig att undvika en uppstoppad tarm. Hel, oraffinerat spannmål, hela corn bröd, grönsaker och frukt kommer ofta ge dig den fiber du behöver. För att få ännu mer fibrer, kan du lägga till några helt till din dagliga kost.

-Vissa örter eller kryddor kan hjälpa dina tarmar att arbeta mer effektivt, exempelvis pepparmynta, havtorn bark, sienna, cayenne eller ingefära. Däremot kan för mycket av heta kryddor irritera dina tarmar.

-Drick tillräckligt med vatten. Ett alltför litet vattenintag kommer att göra din maginnehåll hård och torr, och dina tarmar kommer då få svårt flyttar innehållet tillsammans.

– En eller två koppar kaffe eller te varje dag kan hjälpa din mage att fungera bättre, men väldigt mycket kaffe eller te ger dig magproblem.

-Ät nog, men inte alltför mycket fett. Rätt mängd fett i din mat kommer att hjälpa ge ditt maginnehåll rätt konsistens. De flesta av det fett du äter bör vara en blandning av fett från källor som olivolja, fisk, raps, nötter, solrosor och mandel.

-Om du lider av hård avföring eller förstoppning, tar några dagar ett par matskedar linne frön kan hjälpa. Häng fröna i ett glas vatten och låt det ligga i vattnet några timmar innan omrörning upp innehållet i glaset och dricka det. Du kan blanda ett par matskedar av märket tillsammans med linne frön i ett glas vatten för att få effekten av båda dessa åtgärder samtidigt.

-Ät inte för mycket, men inte heller för lite, och äta med jämna mellanrum. Fyra måltider per dag är oftast optimalt för de flesta personer.

-Inte äta i en hast, och tugga maten väl innan du sväljer den.

-Få lite motion varje dag.

– Ta dig tid varje dag att betona ner. Meditation är en bra metod för att uppnå mental vila.

-Konsumera vissa produkter som innehåller bakterier hjälper matsmältningen. En frisk kolon innehåller bakterier som hjälper till slutet delen av rötningsprocessen. Yoghurt eller andra typer av fermenterad mjölk kommer att ge din kolon med frön för goda bakterier. Om du inte tål mjölk, eller din kolon mikrober behöver särskild uppmärksamhet, kan du använda produkter på marknaden som ger ett högt utbud av goda bakterier frön.

-Om rena livsstil åtgärder inte räcker för att reglera din tarmfunktion, kan vissa naturliga produkter som du kan hitta på marknaden hjälpa. Dessa produkter innehåller vanligen fibrer och örter som stimulerar tarmfunktionen, oljiga eller slemhinnor ämnen som smörjer din tarminnehåll, frön för mag vänliga bakterier, eller örter som slappna kramper.

-Magproblem kan också härröra från överkänslighet mot livsmedel typer, till exempel mot mjölk eller vete, eller av sjukdomar som behöver behandling. Om enkla åtgärder inte hjälper efter några dagar, bör problemet vara medicinskt utredas. Vissa människor lider av överkänslighet mot proteinet gluten i vete och andra sädesslag. För att bekräfta eller vederlägga denna typ av överkänslighet, är en medicinsk utredning behövs.

Även om de föreslagna åtgärderna ska hjälpa dig bli av funktionella magproblem i några dagar, kommer problemen tillbaka i tid om du inte ändrar din kost och livsstil permanent och börja motionera regelbundet bas.