symptom på gallsten – tidig upptäckt, tidig härdning

Vår mänskliga kroppen är den mest komplexa system som Gud har skapat. Det tog oss år att förstå vår kropp och dess olika funktioner. Denna forskning har lett till att känna olika sjukdomar och dess botemedel. Många medicinska genombrott har gjort tack för våra forskare. En av de mycket viktiga organ i vår kropp är gallblåsan. En gallblåsan är i grunden ett lagringsutrymme eller utrymme för levern galla. Nu en dag ser vi många människor som lider av olika symptom på gallsten. En gallsten kan definieras som den kristallina konkrement bildas inom en gallblåsan genom ackumulering av galla komponenter.

Gallblåsan och dess användning
En gallblåsan ligger strax under levern. Det är en liten orgel som hjälper matsmältningen och lagrar galla produceras i levern. Galla är en vätska som är mörkgrön till gulaktigt brun till utseendet. Det produceras i levern och hjälper till i matsmältningen av lipider (fett innehåller fetter, vaxer, steroler, fettlösliga vitaminer, monoglycerider, diglycerider och andra) i tunntarmen. En gallblåsan hjälper därmed kroppen i nedbrytning av fett och andra ämnen.

Gallsten och dess botemedel
När vi har vår mat galla frigörs från vår gallblåsan till tarmen genom en smal slang som kallas gallgången. Galla innehåller kolesterol, gallsalter och avfallsprodukter som bilirubin. När dessa ämnen är ur balans gallsten bildas. Det finns två typer av gallsten. De är kolesterolgallstenar som bildas när du har för mycket kolesterol i gallan och gallsten pigment som bildas när du har för mycket av bilirubin i gallan. De vanligaste symtomen på Gallsten är buksmärtor, illamående, kräkningar, uppsvälld känsla i buken, gulsot etc.

Gallsten kan botas medicinskt eller kirurgiskt. Om du har kolesterolgallstenar då du kan ibland lösa gallsten genom medicinering men chansen för återfall finns alltid där. Den gemensamma gallgången obstruktion av gallsten kan avlägsnas genom endoskopisk retrograd sfinkterotomi (ERS) efter endoskopisk retrograd cholangiopancreatography (ERC). Kolecystektomi eller gallblåsan bort är den kirurgiska metoden och har en nittio nio procent chans att stoppa den återkommande cholelithaisis. När kolecystektomi utförs måste vi följa Cholecystectomy Diet. Man måste undvika transfetter, mättade fetter, mejeriprodukter, ägg, kaffe och svart te, de flesta fruktjuicer, alkohol, choklad, kål och rädisor.

En typisk Gallsten kost innehåller undvika ägg, fläsk, gluten, lök, fågel, mjölk, kaffe, grapefrukt, apelsiner, majs, bönor och nötter, alkohol, mättade fetter, hydrerade oljor och delvis härdade oljor. Användning av ekologiska livsmedel skulle vara mycket fördelaktigt för gallsten patienter.

När du planerar en diet för gallsten vi kan inkludera vitlök, vitlök olja, avokado, kokos, färsk grönsaksjuice särskilt gurka och betor, schalottenlök etc. Dricka mycket vatten är riktigt bra. Undvik alla fruktsafter utom ekologisk druvsaft och äpple. Det är alltid rekommenderas att göra färsk juice hemma istället för att köpa det. Symtom på Gallsten bör aldrig viftade bort. Har fullständig hälsokontroll upp två gånger per år. Ha hälsosam mat och leva ett hälsosamt liv.