Jag har reumatoid artrit och jag har hört IL-6 är dåligt. vad är det

Reumatoid artrit (RA) är en kronisk systemisk sjukdom som kännetecknas av inflammation och multiplikation av inflammation som orsakar celler i slemhinnan i lederna. Detta leder till progressiv och benförstöring. Dessutom, eftersom det är systemisk sjukdom, är samma typ av inflammatoriska förändringar sett i andra organsystem i kroppen.

Det är konsensus av de flesta forskare som RA drivs av kemiska budbärare som kallas cytokiner. Dessa cytokiner aktiverar immunceller att attackera synovial slemhinnan i leden. Bland de viktigaste cytokiner är tumörnekros-a (TNF) och interleukin-1ß (IL-1).

Dessa två cytokiner har utgjort de huvudsakliga målen för utvecklingen av olika behandlingar för RA. Droger som Enbrel, Humira och Remicade blockera effekterna av TNF medan Kineret blockerar effekterna av IL-1.

En annan intressant cytokin som verkar spela en viktig roll är interleukin-6. Studier har visat att den vätska som erhålls från inflammerade leder hos patienter med RA har en ökad av IL-6. Ökningen av IL-6 korrelerar med laborativa tecken på inflammation såsom förhöjd sänkningsreaktion (ESR) samt med kliniska tecken såsom feber och anemi.

IL-6 är tillverkad av ett antal olika celler som är involverade i immunsvaret. Dessa inkluderar bland annat, T-celler och B-celler. T-celler och B-celler är lymfocyter, en typ av vita blodkroppar, som är ansvarig för många immunförsvaret. En annan viktig källa för IL-6 i RA är synovialcell fibroblaster, en typ av celler som finns i slemhinnan i leden av patienter med RA.

I laboratorieförsök, verkar det som om IL-6 är nödvändig för produktion av antikroppar genom B-celler. IL-6 aktiverar även T-celler, dvs. gör dem mer benägna att delta i immunsvaret.

Ett antal studier har visat att IL-6 är en stor aktör i orsakar och vidmakthåller inflammation. Vad som verkar vara den primära processen inuti fogen är produktion av IL-6 av synoviala fibroblaster (SF). Den IL-6 orsakar då fler SF att växa. Således en cykel av SF tillväxt leder till mer IL-6, vilket leder till mer SF tillväxten sker.

IL-6 kan också orsaka en annan typ av cell, osteoklasten, att föröka sig. Osteoklaster tuggar bort ben. Detta tuggar bort av ben leder till erosioner, kännetecknet för RA i skarven.

Eftersom IL-6 har en så stor roll i destruktiv inflammation, har det varit ett attraktivt mål för läkemedelsutveckling.

Försök att skapa en antikropp mot IL-6 har varit framgångsrika. Tociluzamab är en humaniserad mus-antikropp riktad mot humant IL-6. Experiment har tydligt visat att denna produkt binder till och inhiberar den inflammatoriska förmågan av IL-6. Handelsnamnet tociluzamab är Actemra.

Kliniska prövningar pågår undersöka säkerhet, tolerabilitet och effekt av denna nya förening.