hur man väljer en höft-eller knäled kirurg och protes

Du har bestämt att du vill ha höft-eller knäled och nu är det dags att välja en kirurg. Eller kanske du ställer frågan, “När kommer jag att vara redo?” Höft eller knäled kräver noggrann planering, men det är också något som kan ge dig tillbaka din vitalitet och ge dig tillbaka dig. Ju tidigare du granska dessa fem viktiga frågor som rör gemensamma utbytet, desto bättre.

Ett. Domare en kirurg med yttrandet från hans professionella kollegor, snarare än ett yttrande från sin gemenskap av anhängare.

Som patienter, kan vi lätt förförd av mängden beröm omger en kirurg. När du letar efter en kirurg, kanske du höra fraser, “Mr X är högt / väl respekterad i vårt område “eller” Mr X är “top” kirurg “. Sådana rekommendationer är bra men de är inte allt.

Alla kirurger är “väl respekterade” och har “fans”. Den kommer med jobbet. Men det betyder lite om din höft är klantiga upp och senare du upptäcker några andra med liknande beklagar.

Det bästa man kan göra när man väljer en knä-eller höftledsoperation kirurg är att intervjua var och en med en lista med frågor du förbereda i förväg. Det näst bästa du kan göra är att döma en kirurg inte av yttrandet från sin ort eller ens hans sjukhus, men med yttrandet från den medicinska samfundet.

2. Låt kirurgen bestämma vilka proteser är den mest optimala för dig snarare än tillverkaren.

I din preliminära forskning, kanske du redan har märkt det berg av information om olika proteser. Tillverkarna har webbplatser för att marknadsföra sina egna produkter och de tenderar att betona det positiva i sina egna varor och jämföra dem med de negativa av andra.

Metall på plast har varit riktmärket kombinationen av material sedan början av sextiotalet. Dessutom finns det metall på metall, keramik på plast och keramik på keramik. Varje har sina egna positiva och negativa aspekter, men i slutändan är dessa beslut för din kirurg att göra.

Med det sagt, förespråkar BoneSmart.org användningen av keramiska eftersom det är känt att partiklar från plast liners orsakar vävnad reaktioner och metall mot metall skapar joner. Men återigen, är detta enligt vår ideella organisation.

Tre. Lita på höft-och knäledsplastik har prövats och testats under åren.

Höft-och knäledsplastik är inte ett nytt fenomen. Framgångsrika förfaranden ägde rum i början av sextiotalet. Det finns en nyhetsrapport på huvudet av BoneSmart.org höftledsoperation forum om en kvinna som hade hennes gjordes 1966!

De flesta proteser har också funnits i åratal. Även om de har “omgjorda” och ombildade från tid till annan, de är i stort sett samma protesen. De har stått sig genom tiderna. Vad gör en operation en framgång och en annan mindre framgångsrika är mest en fråga om kirurgisk skicklighet och erfarenhet.

I USA var 225.900 primära höftproteser och 431.485 primära knäledsproteser genomfördes 2004 enligt data från Nationwide Slutenvård Sample. I Storbritannien var 27.814 primära höftproteser och 75.629 primära knäledsproteser registreras i det nationella gemensamma registret under 2008.

Av dessa ett mycket litet antal har problem, visar statistiken mindre än 1% totalt.

4. Statistiken visar ett växande antal år i livslängd av proteser.

Den officiella livslängd för höft-och knäledsplastik är 10 till 15 år. Men proffs tror att det är närmare 15 och 20. Om vi ??tittar på statistiken enbart speglar livslängd så mycket som 20 till 25 år.

Trots den starka statistiken, många fortsätter att vänta på sin operation. Personer med knä-och höftproblem kommer skära ner på 40% eller mer av de saker som gör livet värt.

Fråga dig själv: Hur mycket mer handikappad vill du vara innan du kommer att höft / knä fast? Ingen vet vad som väntar runt hörnet. Vad som helst kan hända. Om du vänta ytterligare 5 eller 10 år, får du aldrig dessa år tillbaka.

Fem. Ta en lista med frågor att ställa din blivande läkare.

Poserar dessa frågor till din kirurg kommer att hjälpa till att informera ditt beslut om vilken är den bästa för dig. Vi föreslår att du skriver ut dessa frågor bort och ta dem till läkare.

• Hur länge har du använt din nuvarande protes och vad är dina skäl för att ha valt det?
• Hur många gör du varje år? (Allt över 500 är bra)
• Vad är din infektion ränta? (0,5% eller mindre är bra)

• Vad är din förekomst av kortsiktiga komplikationer – dislokationer, sårinfektioner?
• Vad är din förekomsten av långsiktiga komplikationer – infektioner, loosenings, sprickor av protes, klicka på, clunking, oidentifierbara smärtor, behöver för manipulationer?

Varje kirurg värd sitt salt kommer inte bara att vara villiga att diskutera dessa frågor, men också har siffrorna till hands. Om du noterar någon antydan till motvilja, brott eller waffling, gå och hitta dig själv en annan kirurg!

När du har hittat en kirurg vars svar du känner dig bekväm med, acceptera vad protes han använder. Förtroende är en viktig ingrediens i patient / läkare relationer.

Allt det bästa i din resa mot ett nytt gemensamt!