munhygien och hjärtsjukdomar

Det finns många uppenbara skäl att ta väl hand om du är tänder och tandkött, till exempel med vita och snygga tänder, frisk andedräkt, inga håligheter, mindre dentala resor, tandköttsproblem, och tandköttsinflammation. Emellertid har undersökningar upptäckte nyligen att ha god munhygien kan också leda till ett friskt hjärta.

Forskning har visat att människor som har parodontal också har en betydligt ökad risk att få tjockare halspulsåder som kan leda till hjärtsjukdomar och stroke. Detta innebär att ju högre mängden plack du har i din mun kommer att vara lika hög mängder av plack i ditt hjärta och artärer. Sambandet mellan dessa två sjukdomar är inte helt känd, men forskarna spekulerar att tandlossning kan starta en våg av kemiska reaktioner som kan orsaka inflammation i hela kroppen.

För att skydda dig från den skrämmande förslag av hjärtsjukdom bör du inte bara vara mer aktiva och äter en hälsosam kost, men du bör också börja ta bättre hand om dina tänder. Visste du att det finns fler bakterier i munnen än det finns på ytan av jorden? Och om att bakterier inte rengörs regelbundet kommer det att bosätta sig i munnen och orsaka tandköttsproblem. De flesta människor vill inte erkänna att de är i riskzonen för att ha tandköttsproblem, men i själva verket cirka 90% av de vuxna är i åtminstone början stadier av tandköttsproblem, och dessa personer (inklusive barn) som är diabetiker löper en ännu större risk för att insjukna. Men är inte alla nyheter dåliga, det finns många sätt du kan förebygga sjukdomar i tandköttet, och därmed också bidra till att förebygga hjärtproblem. De steg du bör ta är följande: borsta tänderna två gånger om dagen, tandtråd tänderna en gång om dagen, besöka tandläkaren två gånger om året, och lära sig om och leta efter de tidiga stadierna av tandköttsproblem.

Kanske du är orolig att du kanske redan har tandköttsproblem. Om så är fallet, bör du leta efter följande varningstecken. Blödande tandkött när du borstar eller tandtråd, röd, svullen och öm tandkött, tandkött som har dragits bort från tanden, exponera en del av roten eller göra tänderna verkar längre, dålig andedräkt, och permanent lösa tänder. Om du har något av ovanstående symtom, kontakta din läkare så snart som möjligt eftersom om tandköttsproblem lämnas obehandlad i kommer bara bli värre.