vad är den främsta negativa effekten av sömnlöshet

Forskare stöter ett stort problem när det gäller att designa prövningar med människor och brist på sömn. Från de tidigaste dagarna i grottor, har det varit uppenbart att beröva någon sömn gör dem irriterade och inte roligt att ha med dig när du jagar efter din mat med en spetsig pinne. Flytta detta fram till modern tid, har förhörsledare i Guantánamo Bay använt sömnbrist som en teknik för att lossa tungor. När vatten boarding är just det lite för nära för att tortera, hålla någon vaken tillräckligt länge och de börjar prata. Men de etiska riktlinjerna för forskning säger att du inte kan tortera en människa i vetenskapens namn. Oavsett hur mycket folk kanske vill bli betalda frivilliga i en sömn-berövande experiment, medger lagen inte det. Detta skapar ett problem, men forskarna har kommit fram till svaret. Om du inte kan använda en människa, använda en mus istället. Beröva en mus sömn är etiskt. Det är bara väldigt svårt att ställa musen hur det känns efter att förneka det sova i tre dagar. Så dessa smarta vetenskapsmän har kommit upp med en listig plan. De lär mössen hur du kör en labyrint. Sedan beröva dem sömnen och lägg tillbaka dem i labyrinten. Gissa vad: sömnbrist möss glömmer hur man kör i labyrinten. För att förstå vad som händer inne i deras huvuden, mössen avlivas och deras hjärnor undersöktes. Utan undantag, saknar de alla molekylen cAMP, en kemikalie som hjälper synapser bond tillsammans som lärande börjar.

När testerna återupptogs med en ny sats av möss, var de lärde labyrinten, berövades sömn men med tanke på ett läkemedel som hjälper till att upprätthålla nivåerna av cAMP. Wonder of Wonders: de flesta av mössen höll sina minnen och kunde köra labyrinten för att återfå sin mat. OK så här kommer en fråga för alla er människor som läser detta. Om du lider av sömnlöshet, tycker du att ditt minne påverkas? Får du glömsk? Är din koncentration fattiga? Om så är fallet, är du bevis till stöd för denna nya forskning. Vi måste förstå varför vi sover och vad som händer när vi nekas sömn. Det finns miljontals människor som kan beskriva hur sömnlöshet påverkar dem, men vetenskapen kräver bevis för sambandet mellan sömnbrist och åldrandet, eller utveckling av psykiska sjukdomar, eller i vår prestation på arbetet.

Utan vetenskapliga bevis, kör vi på risken för att vrida ett helt naturligt tillstånd i ett medicinskt problem som kräver behandling. Medicalization är ett stort hot. Tillverkarna spenderar miljoner för att övertyga oss att köpa deras senaste droger som ett botemedel. Märkning livsstilsfrågor som en sjukdom är farlig. I detta fall, emellertid, det finns en verklig punkt till forskningen. Även ambien är ett effektivt läkemedel för att behandla sömnlöshet, är det bäst används under korta tidsperioder. Om ett annat läkemedel kommer att bidra till att förbättra prestandan på jobbet när obehandlat insomnia är ett problem, kommer detta ge en stor förbättring i offrets livskvalitet. Medan vi väntar forskarna att slutföra sitt arbete på detta nya läkemedel för att hålla vårt minne frisk, du kan och bör lösa problemet genom att få sova – köper ambien och ha en god natts sömn.