Vad är tamoxifen

Tamoxifen är ett läkemedel i tablettform som påverkar effekten av östrogen. Tamoxifen har använts i mer än 20 år för att behandla patienter med avancerad bröstcancer. Det används som adjuvans, eller kompletterande, terapi efter primär behandling för bröstcancer i tidigt stadium. Hos kvinnor med hög risk att utveckla bröstcancer, minskar tamoxifen risken att utveckla sjukdomen. Tamoxifen fortsätter att studeras för att förebygga bröstcancer. Det studeras också i behandlingen av flera andra typer av cancer. Det är viktigt att notera att tamoxifen också används för att behandla män med bröstcancer.

tamoxifen tabletter
Tamoxifen Citrate Tablets, en nonsterodial antiöstrogen, är för oral administrering och innehåller 15,2 mg Tamoxifen Citrate (motsvarande 10 mg tamoxifen). Dessutom innehåller varje tablett som inaktiva ingredienser: karboximetylcellulosa kalcium, magnesiumstearat, mannitol och stärkelse.

påverkar tamoxifen kvinnliga hormoner?
Tamoxifen blockerar det kvinnliga östrogen könshormonet. Hormonet påverkar tillväxten av celler relaterade till kvinnlig reproduktion, såsom de i bröstet eller livmodern. Om det är för mycket östrogen i systemet, kan celltillväxt accelerera till den punkt där tumörer börja utveckla. Tamoxifen konkurrerar med könshormon för samma proteiner – som kallas receptorer som finns på ytan av cancerceller. När drogen låser på receptorerna det blockerar vägen för östrogen – som annars skulle aktivera cancercellen att dela och få tumören att växa.

FDA: s regler om tamoxifen
Den 29 oktober 1998 godkände Food and Drug Administration Nolvadex (tamoxifen citrat) för att minska förekomsten av bröstcancer hos kvinnor med hög risk för att utveckla sjukdomen. Denna nya indikation för tamoxifen, som har använts som en bröstcancerbehandling för mer än 20 år, resultatet av en ny studie av läkemedlet, utförd av National Cancer Institute (NCI), hos kvinnor som bedömdes löpa ökad risk av bröstcancer. Studien visade att tamoxifen minskar risken att få bröstcancer med 44 procent. Uppgifterna visade också att tamoxifen behandling inte helt eliminera risken bröstcancer, och att dess långsiktiga effekter inte är kända.