sömnapné den 5 W: s av dentala sömnmedicin

Vad är Dental Sleep Medicine? Dental Sleep Medicine hänvisar till den gren av tandvård som ägnas åt behandling av snarkning och sömnapné med en muntlig apparat som liknar en hållare. När en patient får diagnosen obstruktiv sömnapné, de är vanligen föreskrivs en CPAP (continuous positive airway pressure) maskin som fungerar som en omvänd dammsugare för att hålla luftvägarna öppna. Den består av en mask inpassad över munnen och näsan, som är fäst till en kompressor-liknande maskin via en slang genom vilken rumsluft tvingas. Efterlevnad visas vara mycket låg på grund vanligaste klagomålen från maskinen vara alltför bullriga, masken irriterande ansiktet, klaustrofobi grund bär masken, besvär av att vara bundna till en maskin och oförmåga att sova i alla lägen. I många fall, orala apparater är ett effektivt alternativ till CPAP terapi för sömnapné.

Varför luftvägarna testning? En specialutbildad tandläkare använder luftvägarna testning med en Pharyngometer och Rhinometer att kontrollera luftvägarna storlek och hopfällbarhet samt att förutsäga framgång med en muntlig apparat. Denna teknik använder ljudvågor i akustisk reflektion ungefär som en fisk-konstaterande enhet. Den pharyngometer mäter tvärsnitt luftvägarna i halsen för att avgöra om det finns ett hinder och om förflyttning av underkäken med en muntlig apparat kommer att vara effektiva i att rensa detta hinder. Den Rhinometer mäter näsluftvägen och bestämmer huruvida det finns blockering i näsan. Detta är avgörande eftersom orala apparater inte kan öppna näsluftvägen och bör inte användas om hindret finns i näsgångarna. Airway tester med Pharyngometer / Rhinometer är avgörande för att förutsäga innan behandlingen börjar även om den muntliga apparaten kommer att fungera eller inte.

När kan vi behandla med muntliga apparater? Obstruktiv sömnapné uppstår när tungan faller tillbaka i halsen och blockerar luftpassage. Partiell obstruktion orsakar typiskt snarkning och fullständig obstruktion orsakar ett andningsstopp utöver snarkning. Muntlig apparater är konstruerade att föra underkäken framåt och därigenom föra fram tungan för att öppna luftvägarna. Muntliga Vitvaror godkändes av American Academy of Sleep Medicine som en första behandling för patienter med mild till måttlig sömnapné. Patienter med svår sömnapné som inte kan eller inte kommer att bära en CPAP-maskin kan också dra nytta av muntliga apparater, men de är inte lika effektiva som CPAP terapi. Det är bättre än ingen behandling alls.

Var är obstruktiv sömnapné diagnosen? Endast en läkare kan göra en diagnos av obstruktiv sömnapné och klassificera dess svårighetsgrad. Under många år hade diagnosen göras från en över natten sömn studie, polysomnografi eller PSG för kort. Denna studie utförs på ett sjukhus eller sömnlaboratorium. Alldeles nyligen, obevakade hem sömnstudier såsom Watch-Pat 100 är tillgängliga för läkare och tandläkare och godkänts av FDA för att diagnostisera obstruktiv sömnapné. Diagnos fortfarande måste göras av en läkare, men fördelarna med att kunna göra en undersökning i patientens eget sovrum kan ofta ge en förtrogenhet som lämpar sig för ökad bekvämlighet för patienten och minskad oro. Tandläkare behandla sömnapné kan också använda Watch-PAT 100 för att kontrollera effektiviteten av en muntlig apparat. Ingen patient ska ges en muntlig apparat utan uppföljningen av en obevakad sömn studie eller upprepad PSG.

Vem tränar Dental Sleep Medicine? Detta område kräver ett engagemang för utbildning och ett engagemang för teknik. Mest tandläkarhögskolan curriculua inte erbjuder någon utbildning i denna arena. Många böcker har skrivits om detta ämne och många fortbildningskurser erbjuds inom detta område. Utnyttjande av luftvägarna utrustning och uppföljande tester är absolut nödvändigt för tandläkaren att behandla detta på rätt sätt. Gissar på svårighetsgraden av sömnstörning, käken-position eller effektiviteten av orala apparater kan vara minst sagt frustrerande eller potentiellt livshotande.