vissa kunskaper om urinvägsinfektioner

Drabbar miljontals människor varje år, de urinvägsinfektioner är vanligare hos kvinnor, men de kan drabba män också, och kan orsaka ett allvarligt tillstånd.
Det är känt att urinvägarna innehåller njurarna, urinledarna, urinblåsan och urinröret. Njurarna, som är ett par lila-bruna organ belägna under revbenen mot mitten av ryggen har rollen att avlägsna överflödig vätska och avfall från blodet, för att bilda urin, för att producera ett hormon som hjälper till vid bildandet av röda blodkroppar och för att hålla en stabil balans av salter och andra ämnen i blodet. Urinledarna har rollen att bära urin från njurarna till urinblåsan, och här, är urin lagras och sedan den urin lämnar kroppen genom urinröret.

Normalt är urinen steril, men det kan visas infektioner när bakterier, från mag-tarmkanalen oftast, klamrar sig fast vid öppningen av urinröret och börjar föröka sig. Vanligtvis är bakterier typ Escherichia coli ansvarar för dessa infektioner.
Om infektionen är begränsad till urinröret, har vi att göra med uretrit. Om bakterier reste till urinblåsan och multipliceras, har vi en blåskatarr. Det är mycket viktigt att infektion skall behandlas så snabbt som möjligt, eftersom njurarna kan bli infekterade, vilket orsakar pyelonefrit.
Vissa mikroorganismer, som kallas Chlamydia och Mycoplasma kan vara sexuellt överförbara, och de kan orsaka urinvägsinfektioner. Dessa infektioner vanligen är begränsade till urinröret och reproduktiva systemet och behandling krävs för båda parter.

Det finns vissa personer mer benägna att utveckla en urinvägsinfektion. Till exempel en abnormitet i urinvägarna som hindrar flödet av urin, eller en förstorad prostatakörtel kan leda till en ökad risk för infektion.
Dessutom är det känt att katetrar, eller rör, placeras i urinröret och urinblåsan är en vanlig smittkälla, och personer med diabetes eller någon annan sjukdom som dämpar immunförsvaret har en ökad risk att utveckla en urinvägsinfektion.

Det ansågs att urinvägsinfektioner kan förekomma hos spädbarn födda med missbildningar i urinvägarna och ibland operation behövs. Forskarna vet inte säkert varför kvinnor utvecklar oftare än män infektioner urinvägsinfektioner, men det antas att detta händer eftersom kvinnans urinrör är kortare, och så kommer bakterierna färdas en kortare sträcka till urinblåsan, och också eftersom kvinnans urinrörets öppning är nära källor av bakterier från anus och vagina. För många kvinnor är det möjligt att samlag för att utlösa en infektion också. Det framkom också att kvinnor som använder ett membran för födelsekontroll är mer benägna att få en urinvägsinfektion.

Forskare säger att en faktor som avgör upprepning av urinvägsinfektioner kan vara bakteriers förmåga att fästa till celler som kantar urinvägarna. Det gjordes en ny undersökning, och man upptäckte att bakterier bildas en skyddande film på innerfoder i urinblåsan hos möss. Detta är ett steg framåt, för om denna process kan påvisas hos människor också, kan det visas nya behandlingar för att förhindra återkommande infektioner urinvägarna.
Andra studier tyder på att kvinnor som är icke-secretors av vissa blodgruppsantigener är mer benägna att återkommande infektioner urinvägarna. Forskarna förklarar detta händer eftersom de celler som kantar slidan och urinröret kan låta bakterier att fästa lättare.

Verkar att gravida kvinnor som utvecklar en urinvägsinfektion har en större risk för infektion att påverka njurarna. Det antas att detta händer eftersom hormonella förändringar och förändringar i läget i urinvägarna under graviditeten gör det lättare för bakterier att resa till njurarna. Därför period testning av urin under graviditet rekommenderas.

Även om inte alla patienter med urinvägsinfektioner har symptom, det brukar visas ett frekvent behov av att urinera, en smärtsam, brännande känsla i arean av urinblåsan eller urinröret vid urinering, kan kvinnor upplever ett obehagligt tryck över blygdbenet och män en fullhet i ändtarmen. Om det verkar feber också, är det möjligt att infektionen har nått njurarna. Symptomen på en njurinfektion inkluderar symtom som smärta i ryggen eller sidan nedanför revbenen, illamående och kräkningar.
Vanligtvis, i en urinvägsinfektion, kan urinen ser mjölkaktig eller grumlig, och om blod är närvarande, kommer det att se rödaktig.
Det är viktigt att veta att barn med urinvägsinfektioner kan ha feber som enda symtom, det är därför väldigt ofta, kan symptom på en urinvägsinfektion kan hänföras till en annan sjukdom.