introduktion om te

Te är det gemensamma namnet för växten Camellia sinensis. Det är också namnet på en dryck som framställs genom att använda bladen, knoppar blad och internoder av denna växt. Bladen är första härdad och sedan är tillsattes i kokande vatten för att framställa drycken. Det är den mest konsumerade drycken i världen. Den svala, något bitter, sammandragande smak uppskattas av många.

Den klassificeras beroende på odlingsmetod och bearbetning till vitt te, gult te, grönt te, oolong te, svart te, post-fermenterat te. Vissa teer har förbättrats genom tillsatser eller särskild behandling. Te innehåller antioxidanter, små mängder av teobromin och teofyllin, fluorid. Torr te har mer koffein. Den har inga kolhydrater, fett eller protein.

Te är den mest populära drycken i världen när det gäller konsumtion. Indien är världens största te-drickande nation. Drycken är gjord genom tillsats av blad för kokande vatten. Ibland är det haft med mjölk.

Det är ofta haft på högklassiga sociala händelser i många kulturer. I många kulturer är det serveras till gästerna.

De positiva hälsoeffekterna av te är ett kontroversiellt ämne. Nyligen genomförda studier visar att det är förenat med cell-medierad immunsvar, förbättrar det välgörande tarmflora, det tros förebygga karies på grund av närvaron av fluor, normalisera blodtrycket och förebygga kranskärlssjukdom och diabetes eftersom det reglerar fettinnehållet och glukos i blodet. Te besitter bakteriedödande och germistatic åtgärder. Den innehåller också antioxidanter som minskar risken för cancer.