öka din fiber intag kan hjälpa dig att eliminera kalorier

Antalet amerikaner som är överviktiga eller feta ökar i en alarmerande takt. Enligt World Health Organization, mer än 300 miljoner överviktiga människor löper hög risk att utveckla diabetes, hjärtproblem, högt blodtryck, stroke och även cancer.

Som motvikt till den ofta missvisande eller felaktiga uppgifter som många av dagens mer populära kost planer, fiber-hårdsmält delar av frukt, frön, grönsaker, fullkorn och andra ätbara växter-erbjuder ett hälsosamt, naturligt alternativ som kan ge hjälp till dem som söker ett säkert och effektivt sätt att gå ner i vikt och bibehålla en hälsosam kroppsvikt.

Förutom att hjälpa avvärja hunger, ökad mättnadskänsla (mättnadskänsla efter en måltid) och bibehålla hälsosamma blodsockernivåer, konsumerar 25 till 35 gram fibrer varje dag som många experter rekommenderar faktiskt kan hjälpa till att eliminera kalorier från maten vi äter. Forskning har visat att de som konsumerar en kost rik på fibrer tenderar att utsöndra mer kalorier i deras avföring. Tekniskt sett är detta kallas fekal energi utsöndring och hänvisar till den process genom vilken fiber hjälper till att blockera upptaget av förbrukade kalorier och leda dessa kalorier ut ur kroppen.

I en nyligen genomförd studie, fann Förenta staternas Department of Agriculture att personer som konsumerade mellan 36 och 50 gram fibrer varje dag utsöndras 130 oanvända kalorier i sin avföring, och liknande studier har visat att även en måttlig ökning av kostfiber intag kan öka fekal energi (kalorier) utsöndring samtidigt minskar hunger.

Vid universitetet i Kiel i Tyskland, fann institutionen för Human Nutrition and Food Science att för varje gram av fiber som vi äter, vi eliminerar 7 kalorier. Utifrån detta genomsnitt, om du konsumerar 35 gram fibrer varje dag, kommer du att eliminera 245 kalorier per dag. Med denna hastighet, kommer du att eliminera 7595 kalorier under en månad (245 x 31 dagar). Det motsvarar 2,17 £. varje månad eller 26.04 pounds varje år genom att helt enkelt öka ditt fiberintag.

Lyckligtvis har det inte funnits några bevis för att fibrer hindrar kroppen från att behålla de näringsämnen den behöver samtidigt det hindrar kroppen från att absorbera kalorier. I själva verket bestäms forskarna den motsatta: att fiber kan faktiskt bidra till att höja kroppens upptag av näringsämnen.
År 1985 undersökte brittiska forskare hur väl järn, zink och kalcium absorberades av individer vars dieter innehöll en extremt hög-fiber blandning av kli, frukt och nötter. De såg också absorptionen av samma mineraler i en låg-fiber diet. Inte nog med att deras studie motbevisar idén att fibern kan förhindra absorptionen av dessa speciella mineraler, men det framkom också möjligheten att fiber kan öka upptaget av mineraler i kosten. Enligt resultaten av studien, var absorptionen av järn och kalcium i fiberrik gruppen “betydligt högre”. Detta kan bero på fiberns förmåga att sakta matsmältningen och ge kroppen den tid den behöver för att absorbera mineraler adekvat.

Idag hela den globala sjukvårdgemenskapen forskning fortsätter att avslöja den fulla potentialen av fiber. Som kliniska studier fortsätter att tout dess fördelar gällande allt från mag hälsa och förebygga sjukdomar till viktminskning och hälsosam viktkontroll, öka din dagliga fiber intag kan vara en smart första steg mot att förbättra din allmänna hälsa.