räkna med munnen för maghälsa

En mycket viktig del av hur din kropp fungerar avser matsmältningen. Förtäring är processen att maten bryts ner i mindre bitar som är till nytta för din kropp att fungera. Det är en komplicerad process som innehåller enzymer som bryter den mat du äter ner i simpe sockerarter, fettsyror och aminosyror som kan asborbed av kroppen.

Den första fronten på vägen för att matsmältningen är munnen. När du tar en tugga av något och tugga det som är början av fördelningen av det objektet både från press och några av kemisk reaktion.

Den mekaniska delen av processen är genom tänderna. När vi tuggar, vi bryta bitar av mat vi äter i mindre bitar. Detta är inte bara för att förhindra kvävning, men också för att starta matsmältningen. När tungan och tänderna flytta föda runt och bryta dem i mindre och mindre bitar tills de är nästan en pasta konsistens, vilket gör maten lättare för kroppen att använda för energiproduktion.

Om du glömmer att tugga väl, kommer du att svälja större bitar av mat som inte bara kommer eventuellt fastnar i halsen, men också kan göra det svårt för resten av matsmältningssystemet. När de större bitar komma in i din mage, kan det ha svårt att bryta ner dem i mindre bitar. Det kan låta de större matbitar i matsmältningsapparaten under en tid och kan få dem att börja ruttna, inuti dig. Detta ruttnande mat kan skada dina tarmar.

Om du tugga maten tillräckligt länge, kommer munnen skapar saliv som gör maten ännu mjukare för lättare passage ner esohpagus och in i magsäcken.

I tillägg har denna saliv även enzymer som hjälper matsmältningen tillsammans. En av dessa poster kallas amylas. Det hjälper i stärkelse matsmältningen. Detta försprång i att bryta ner kolhydrater du äter kommer att hjälpa din kropp att få de objekt den behöver från dessa livsmedel senare.

Om du inte ger saliven en chans att börja att bryta ned dessa stärkelse, kan du svälja större bitar av kolhydratrik mat. Dessa kan fastna i magen och tarmarna och bli attackerad av patogena jäst i kroppen. Detta kan leda till jäst jäsning som kan orsaka symtom såsom uppkördhet, gas, indegestion och andra tarmbesvär och irritation.

Ett annat enzym i saliven som är ett stöd till digetive processen är lysozym. Detta enzym var upptäckten av Sir Alexander Fleming 1922. Om det finns bakterier fortfarande lever på den mat du yeat kommer Lysozym destory dem och hålla dem från att skada kroppen.

Allt detta pekar på vikten av att ta sig tid att tugga istället för att äta snabbt. Korrekt tugga i början av matsmältningen leder till fördelar hela vägen igenom.