symtom och tecken på vattkoppor

Vattkoppor är en infecto-smittsam tillstånd som orsakas av virus som kallas varicella-zona zoster som också ansvarar för den uppenbarelse av bältros eller herpes. Fall av vattkoppor är mer och mer sällsynt nu som alla barn får ett vaccin mot viruset. Inkubationstiden för sjukdomen är vanligen från 10-21 dagar efter ett barn har smittats genom att komma i kontakt med ett annat fall av vattkoppor eller med ett barn som lider av herpes zoster.

De prodromes av virusinfektion inkluderar låg feber, huvudvärk, svaghet, aptitlöshet och lågintensiva magsmärtor inom de första 3-4 dagarna efter att fånga infektionen. Den faktiska utslag specifika för vattkoppor utvecklas huvudsakligen på patientens hårbotten, bål och ansikte och visas som små röda prickar på huden, mycket kliande liksom. Inom några dagar de förvandlas till större blåsor fyllda med vätska, blir umbilicated och så småningom skorpa över.

Febern i denna virusinfektion varar vanligtvis cirka 4 dagar medan nya blåsor visas på barnets bål, armar och ben. Under 6-7 dagar efter det att sjukdomen har visat, alla skador är redan skorpa över. I nästa vecka alla skorpor ramlar av utan att lämna några ärr på huden, det kan ta upp till 20 dagar innan de skorpor ramlar av. Som inblandad viruset är känt för att vara också ansvarig för att orsaka herpes och zona-zoster, några av de pediatriska patienter kan utveckla sår inuti munnen hålrum.

Förutom de klassiska symptom på grund av vattkoppor, kan vissa ytterligare tecken inträffa om villkoret har utvecklat komplikationer. Ett rött område kan uppstå runt blåsor, andningssvårigheter och hosta är också möjliga och kräkningar är också möjlig. I svåra fall, neurologiska symptom svarar med huvudvärk, kramper, sluddrigt tal och svårigheter att gå.

En vanliga fallet för vattkoppor kommer att leda till utseendet på ca 300 hudlesioner på barnets kropp. De virala lesioner i huden kan ibland förekomma i olika steg på samma gång, platta röda fläckar, vesikler med vätska och crusted vesiklar kan vara närvarande i samma gång. Feber i genomsnitt vattkoppor fall stiger upp till 100-102 grader Fahrenheit, men i allvarligare fall det kan också nå 106 grader.

Barn som har fångat viruset redan är smittsam 1-2 dagar innan de egentliga symptom utvecklas. Den smittsamhet kvarstår tills alla crusted vesiklarna försvinna från hudytan. Av största vikt är att hålla barnet från repor som alla repade skorpor kan leda till bestående ärr. Om barnet har vaccinerats mot viruset, är villkoret sannolikt atypiska med milda symtom och mindre hudskador.