paraneoplastiska syndrom

Bronkogent karcinom kan associeras med ett antal paraneoplastiska syndrom, kan en del av vilka uppkommit före utvecklingen av en grov pulmonell lesion. De hormoner eller hormonliknande faktorer utarbetats inkluderar:

Antidiuretiskt hormon, inklusive hyponatremi på grund av olämplig ADH sekretion
Adrenocarticotropic hormon (ACTH) som producerar Cushing syndrom
Parathormon, parathormon-relaterad peptid prostaglandin E, och vissa cytokiner, inblandad allt i hyperkalcemi ses ofta med lungcancer
Kalcitonin, vilket orsakar hypokalcemi
Gonadotropiner, vilket orsakar gynekomasti
Serotonin, associerad med karcinoidsyndrom.

Incidensen av kliniskt signicicant syndrom relaterade till dessa faktorer varierar från 1 till 10% av alla lungcancerpatienter, även om en mycket hiher andel av patienterna visar ökade serumnivåer av dessa (och andra) peptidhormoner. Någon av de histologiska typer av tumörer kan ibland producera något av hormoner, men tumörer producerar ACTH och ADH är övervägande små cellcarcinomas, medan de som producerar hyperkalcemi är oftast skivepitelcancer tumörer. Den karcinoidsyndrom förknippas sällan med småcellig cancer men är vanligare med bronkial carcinoids.

Andra systemiska manifestationer av bronchogenic carcinoma inkluderar Lambert Eatons myastena syndrom där muskelsvaghet orsakas av autoimmuna antikroppar (möjligen framkallad av tumör jonkanaler) riktade till den neuronala kalciumkanaler, perifer neuropati oftast rent sensorisk, dematologic avvikelser inklusive acanthosis nigricans, hematologiska avvikelser , såsom leukemoid reaktioner och slutligen en säregen abnormitet av bindväv som kallas hypetrophic pulmonell osteoarthropathy associerad med trumpinnefingrar.

Apikal lungcancer i överlägsen pulmonell sulcus tenderar att invadera de neurala strukturerna runt luftstrupen inklusive livmoderhalscancer sympathic plexus, och producerar och grupp av kliniska fynd som inkluderar svår smärta i fördelningen av ulnarnerven och Horner syndrom (enopathalomos, ptos, mios , och Anhidros) på samma sitde som lesionen. Sådana tumörer är också kallad som Pancoast tumörer.