hantera en ileostomi grund Crohns sjukdom

Crohns drabbade som har förstoppning på grund av en förträngning, har ett svårt fall av Crohns som en dag kan leda till fler komplikationer som kan leda till en ileostomi. En ileostomi (uttalas il-ee-os-tuh-MEE) är en operation som innebär att föra änden av tunntarmen (ileum) genom en öppning kirurgiskt skapade i buken kallas en stomi.

En ileostomi är en procedur som ges till dem som behöver deras kolon (tjocktarmen) och ändtarmen tas bort, eftersom sjukdomar och skador som har smittat tjocktarmen har gjort det oförmöget att på ett säkert sätt bearbeta avfall.

Eftersom tunntarmen är inte längre kopplad till tjocktarmen för att passera avfall, ansluter stomin skapade ileum på utsidan huden på buken. En särskild påse som kallas en apparat är ordentligt ansluten till öppningen och samlar avfall från tunntarmen. De flesta ilesostomies är belägna på den högra sidan av buken strax ovanför ljumsken.

Leva med en ileostomi

En ileostomi är en operation som oftast förbättrar symtomen vid Crohns sjukdom. Däremot kan leva med ileostomi vara en kamp i början. Följande är några tips på hur du kan hantera och göra det mesta av din nya livsstil.

Påsen – Alla påsar, oavsett om de är öppna eller stängda avslutad, är utformade av lätt plast och är fästa medelst ett vidhäftande skiva på huden. Skivan bör passa väl för att undvika läckage.

På grund av hur moderna ileostomi påsar är utformade, förblir de oftast obemärkt i vanliga kläder. Detta beror på att påsar ligga plant för kroppen. Påsar kan bäras innanför eller utanför underkläder, så du kan bära den på det sätt som är mest bekvämt för dig. Bara se till att du inte utöva påtryckningar till stomin genom att bära åtsittande kläder eller bälten över den.

Aktiviteter – Så snart du har din läkares tillstånd och känner till det, kan du delta i alla de aktiviteter och sporter du haft före operation. Detta inkluderar simning, jogging, skidåkning, tennis, etc. Men, kommer du vill undvika grova kontakt sport (IE fotboll) och tunga lyft.

Arbete – att ge dig sinnesfrid när du återvänder till arbetet, måste du hålla ett extra påse och ett byte av kläder på dig hela tiden.

Ny Diet – Även om du kan äta nästan någon mat efter att du har din ileostomi, är det en bra idé att fortsätta undvika livsmedel som hade en allvarlig inverkan på din Crohns tillstånd och bibehålla en hälsosam diet. Dessutom bör du sänka din intakt tuffa och fiberrika livsmedel såsom råa grönsaker. Dessa typer av livsmedel är hårt för dina tunntarmen för att smälta och detta kan leda till blockering.

Känslomässiga återverkningar – Först kan leva med en ileosotomy vara svårt att hantera. Många människor känner sig generad över sin ileostomi och är rädda för att starta nya relationer, eller öppna upp känslomässigt till andra. Det bästa sättet att göra dessa känslor av skam och osäkerhet pass är att dela dina känslor och utbilda andra om ditt tillstånd. Du skulle bli förvånad över hur förståelse människor som älskar och bryr sig om dig.

Om du har svårt att prata med din familj, vänner, make eller partner, i första, överväger att gå med i en stödgrupp och prata med andra människor som lever med ostomoies.

Tänk, slutar en ileostomi inte en person att bedriva sexuell aktivitet, sport, resor, eller de flesta verksamheter. Det enda som håller en person tillbaka från att göra de saker de tycker är deras tankar och attityd.