det sätt som leukemi drabbar mänskligheten

Den effekt som leukemi har på oss som människor är mycket stor. Inte bara att det påverkar oss fysiskt utan även mentalt. Faktum är att familjerna till dem som är sjuka också känna smärtan av sina nära och kära, ibland ännu mer. Det har uppskattats att cirka 27 000 personer diagnosen leukemi varje år.

Leukemi är en form av cancer som påverkar både blodet och benmärgen hos den person som blir sjuk. Vi vet alla vad benmärgen är: det är svampen som ämne i våra ben som gör de tre viktigaste typerna av celler som en människa har i sitt blod, och dessa celler är: de vita blodkropparna (infanteriet i kroppen som kämpar för sjukdomar och virus), blodplättar (de är de som ansvarar för att göra blodpropp när den kommer i kontakt med luft) och röda blodkroppar (att bära en välbehövlig syre och näringsämnen till de organ och andra delar av kroppen). Benmärgen producerar också blaster (omogna celler), men detta sker endast i fall som leukemi och andra cancerformer. Som sagt, när det gäller leukemi blaster inte kommer att utvecklas helt eller ännu värre de kan mogna men mogna på fel sätt.

Leukemi har fyra huvudtyper, och detta skapas beroende på den typ av celler som påverkas av sjukdomen. På detta sätt kan patienten utveckla: akut myelogen leukemi (AML), akut lymfatisk leukemi (ALL), kronisk myelogen leukemi (CML) eller kronisk lymfatisk leukemi (KLL), var och en av dem är mycket farlig. Återigen kan vi dela denna 4 typer i två kategorier: akut leukemi och kronisk leukemi.

I fallet med akut leukemi som vi ser att sjukdomen sprids mycket snabbt genom hela kroppen av offret, på grund av de omogna blaster som börjar ersätta normala friska celler i blodet och benmärgen. Efter en period då deras antal når mycket höga nivåer, förlorar benmärgen dess förmåga att producera normala röda och vita blodkroppar och naturligtvis blodplättar. På grund av detta patienten blir anemiska och risken för infektion går genom krage. Alltför många blodplättar i blodet kan agera precis tvärt de borde vara: i stället för att göra blodpropp, gör de blöder väldigt lätt.

Medan akut leukemi tenderar att agera mycket snabbt, kronisk leukemi växer långsamt göra mogna utseende cancerceller en mycket vanlig plats i patienten. Symtomen skiljer sig en hel del från akut leukemi och det gör behandlingen.