navelsträngsblod bank – en grundläggande förklaring

Navelsträngsblod bank hänvisar till lagring, offentlig eller privat, av navelsträngsblod, som kan användas för att behandla vissa sjukdomar i blodet och immunförsvaret. När ett barn har fötts, han eller hon inte längre behöver det blod som finns kvar i navelsträngen. Tills nyligen var det blod kasseras, men nu när vi vet att det kan rädda liv, har navelsträngsblod bank blivit en acceptabel praxis i det medicinska samfundet.

Navelsträngsblod är rik på hematopoietiska stamceller, vilket innebär detta blod kan bilda vita eller röda blodkroppar, blodplättar och plasma. Även om detta är liknande till make- upp av benmärg, eftersom navelsträngsblod transplantat kräver inte en perfekt match vägen benmärgstransplantation gör, kan den användas i transplantat i mycket samma sätt benmärgen är, endast med mindre risk för avstötning. Detta innebär att fler människor kan dra nytta av dessa transplantationer i en kortare tid istället för att vänta år för en passande donator.

Navelsträngsblod samlas omedelbart efter födseln av barnet. Om samlats in utero, är det samlats in efter det barnet levereras men innan moderkakan har levererats. Ex-utero navelsträngsblod insamling avser insamling av navelsträngsblod efter både barnet och moderkakan har levererats. Det finns inga hälsorisker förknippade med navelsträngsblod insamling, antingen till modern eller det nyfödda barnet.

Vanliga metoder för navelsträngsblod samling inkluderar sätta en spruta i navelsträngen och dra ut sladden blod, eller låta blodet rinna ned i en steril påse efter att sladden har upphöjts. Denna procedur kan utföras med antingen en vaginal förlossning eller kejsarsnitt. Det måste dock ske omedelbart efter födseln och bearbetas inom 24 – 48 timmarna.

Denna behandling innefattar rutinmässig testning, inklusive tester för HIV och hepatit B och C. navelsträngsblod sedan lagras frysta, färdiga för användning. Medan studier för utgångsdatum fortfarande pågår, har New York Blood Center National Cord Blood Program (NCBP) används navelsträngsblod vid transplantationer som har lagrats upp till 10 år med samma resultat som navelsträngsblod används vid transplantationer direkt efter behandling. Således, medan vi har passerat 10 års milstolpe, kan det dröja innan vi vet exakt hur länge fryst navelsträngsblod är lönsamt för omplantering.

Enligt NCBP, har mer än 70 olika sjukdomar behandlats med navelsträngsblod hittills. Dessa inkluderar olika typer av leukemi, Fanconis anemi, Hodgkins sjukdom, sicklecellanemi, lymfom, och många andra. Eftersom navelsträngsblod samlas i förväg, testad och klar för användning, och erbjuder flera fördelar jämfört med en benmärgstransplantation, förutom det faktum att navelsträngsblod mottagarna inte behöver vara en perfekt match hur benmärg gör.

Det finns både offentliga och privata navelsträngsblod banker. Public navelsträngsblod banker lagra navelsträngsblod till gagn för allmänheten medan privata navelsträngsblod banker lagra navelsträngsblod till förmån för givaren eller hans eller hennes familj. Med en offentlig navelsträngsblod bank, när alla tester är klar, är alla spår av givaren elimineras, så det finns ingen chans för någon att begära eller ta emot en viss donators navelsträngsblod.

Offentliga navelsträngsblod banker inte-för-vinst och givare betalar ingen lagring avgifter medan privata navelsträngsblod banker laddningslagringselementen avgifter, liksom bearbetning och inkassoavgifter. Men är det värt det för dem som väljer att gå den vägen eftersom de är säkra på en perfekt matchning ska deras barn behöver en transplantation senare. Det är förvisso ett gångbart alternativ för dem som har ett barn med en transplanterbar tillstånd eller som kan ha en hög risk för ett sådant tillstånd.